Mi az egészség coaching?

Az egészség coaching az egyéni fókuszú egészségfejlesztés egy megközelítése, módszere. Célja, hogy segítse az embereket abban, hogy maguk kontrollálhassák egészségi állapotukat, esetleges krónikus betegségüket, és változtatni tudjanak az életmódjukon. Egyfajta strukturált, támogató kapcsolat a tanácsadó és a kliens között, mely hatékonyan ösztönöz viselkedésváltozásra. A kliens és a coach közötti felelősségteljes, partneri kapcsolat az általuk közösen választott egészség célra, vagy célokra épül.

Hogyan éri el az egészség coaching a kliens életmódváltozását? A beszélgetések során a coach segít a kliensnek felfedezni az életstílus-változással szembeni saját ambivalenciáját, a változást gátló problémákat, hiedelmeket, stb. Példának vegyük a dohányzást. Ha egy kliens számára a dohányzásnak nem lenne pozitív oldala (vagy akár oldalai) biztosan nem dohányozna. A cigaretta a dohányosok számára nem csak egy drága és büdös méregrúd, hanem stresszcsökkentő, kapcsolatteremtő eszköz. Ennél fogva ambivalens érzéseik lehetnek a leszokással szemben is, hiszen ez egyidejűleg a pozitív oldalakról való lemondást is jelentené. Amíg ezt az ambivalenciát nem oldja fel magában a kliens, nem lehetséges életmódváltozás.

Az egészség coach a ’valódi’ edzőkhöz hasonlóan alkalmazza a célkitűzés módszerét, az akadályok azonosítását, valamint a személyes támogató rendszerek használatát. Az egészség coach motivál, bátorít és egészségre vonatkozó információkat ad a kliensre figyelés, empátia és támogatás légkörében. Az egészség coach által alkalmazott eszközök az életmódváltozásra való készenlétre motiválják a klienst, segítenek neki megváltoztatni káros gondolkodási mintáit, és bátorítják az önszabályozást, önigazgatást az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekben. Ha szükséges, új készségeket tanítanak (pl. módszereket a stressz csökkentésére), illetve megerősíti a meglévő képességeket, erősségeket.