Miben más ez?

A hagyományos orvoslásban, illetve az egészségfejlesztésben is gyakran alkalmazott egészségnevelés során az orvos, vagy egészségügyi szakember hívja fel a kliens figyelmét egy adott problémára (pl. dohányzás). A szakember az, aki rendelkezik az adott problémával kapcsolatos, szükséges tudással, információval (dohányzás káros hatásai, ezek közül esetleg mi az, ami már a kliensnél is megfigyelhető), amit megoszt a klienssel, majd javaslatot tesz a szükséges változásra („le kellene szokni”). Ennek az eljárásnak a célja, a mögötte lévő elvárás az, hogy a kliens megtegye, amit előírnak neki. De nagyon gyakran nem így történik…

Ezzel szemben az egészség coaching során a kliens számára fontos témákkal foglalkoznak, a kliens dönti el, hogy ő milyen egészséggel kapcsolatos viselkedésén szeretne változtatni, s ennek a változásnak az akadályait, illetve támogatóit derítik fel a folyamat során. Az egészség coach nem tanít, nem tanácsol semmit, ő kísér. Ennek megfelelően ellenállást is sokkal kevésbé vált ki, mint az egészségnevelés. Elvégre felnőtt emberek nem nagyon szeretik, ha megmondják nekik, hogy mit tegyenek.

Az egészség coaching mindig az adott személy számára leginkább fontos, az ő életébe leginkább illeszkedő témákkal foglalkozik.