Egyéni fókuszú egészségfejlesztő beavatkozások

Az egyéni fókuszú egészségfejlesztő beavatkozások lényege, hogy a dolgozó egyénnek segítünk egy egészségesebb életmód, illetve a (munkahelyi) stresszel való hatékonyabb megküzdés elérésében. Ezek a beavatkozások történhetnek egyéni, vagy csoportos formában is. Az egyéni beavatkozási forma az egészség coachingnak felel meg, ezzel külön oldalon foglalkozunk. Az alábbiakban bemutatunk példaként néhány csoportosan végezhető egészségfejlesztő programot, amelyek megszervezésében, lebonyolításában segíteni tudunk.

Autogén tréning – stresszkezelés, relaxáció

Az autogén tréning egy olyan önszabályozó módszer, melynek lényege, hogy a test, a vázizomzat tudatos ellazításával a stressz hatására kialakuló kellemetlen testi tüneteken felül a pszichikus egyensúly is helyreállítható. Az autogén tréning gyakorlatai során a résztvevők megtanulják önszuggesztiókkal ellazítani az izomzatukat, szabályozni a vérkeringésüket, begyakorolni a légzés és a szív nyugalmi működését. Az autogén tréning elsajátítás után önállóan is kitűnően alkalmazható a testi-lelki önismeret és az önbizalom növelésére, a tűrőképesség, és a teljesítmények javítására, valamint az alvászavarok, az idegesség, a stressz, a szorongás, a lehangoltság és a pszichoszomatikus problémák kezelésére, megelőzésére.

Az autogén tréninget csoportos formában oktatjuk, egy csoportban maximum 8-10 fő részvételével. A csoportok hetente egy órára találkoznak három hónapon át, a találkozások között pedig otthon gyakorolnak.

Dohányzásról leszoktató csoport

A csoportos leszoktató tréningen a résztvevők felmérik saját motivációjukat a leszokásra, áttekintik a dohányzás veszélyeit, a saját életükben betöltött szerepét, előnyeit és hátrányait. Leszokási tervet készítenek, kitűzik a leszokás napját, felkészülnek a várható nehézségekre, a kísértésnek való ellenállásra, stresszkezelő technikákat tanulnak, helyettesítő cselekvéseket választanak. Támogatják egymást, beszámolnak a leszokás körüli tapasztalataikról, távlati terveikről. A programban a dohányzásról való leszokásra már motivált dolgozók részvétele javasolt. A motivációt előzetes kérdőívvel, vagy egyéni interjúval tudjuk felmérni.

A csoportok maximum 12-15 fő részvételével működnek, összesen nyolc alkalommal találkoznak, alkalmanként 60-90 perces foglalkozásokra.

Előadások tartása az alábbi témákban  
           

A fentieken túl, egészségnevelési, figyelem felhívási, oktatási céllal vállaljuk előadások, workshopok tartását dolgozói és egyéb csoportoknak az alábbi egészséggel kapcsolatos témákban:

  • Munkahelyi stressz, megelőzése, megküzdés a stresszel
  • Speciális rétegek stresszorai (vezetők, nők, idős munkavállalók, fogyatékkal élők, stb.)
  • Munkahelyi egészségfejlesztés
  • Az egészséges(ebb) életmód elérése – egészség coaching